Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

SARJAKUVA VERNER LEHTIMÄEN ELÄMÄSTÄ

OSA 1 PUNAINEN RATSUMIES

OSA 2  VIERAILLA SIIVILLÄ

Kaksiosainen sarjakuva perustuu todellisiin tapahtumiin.  Sen päähenkilön elämänvaiheet suurten historian käänteiden myllerryksessä olivat uskomattomat ja värikkäät.

"Punainen ratsumies" kertoo Verner Lehtimäen tarinan ensimmäisen osan ja sen tapahtumat sijoittuvat pääosin Suomen sisällissodan kuukausiin. Vernerin sotatie kulki turkulaisen ratsukomppanian kärjestä Tampereen punaisten ylipäälliköksi.

"Vierailla siivillä" kuvaa Vernerin ja hänen Jalmar-veljensä vaiheet kapinakevään jälkeen.Punaisten veljesten tiet veivät Muurmannin Legioonaan, punalaivaston lentäjinä Venäjän sisällissotaan, salaperäisiin tehtäviin Yhdysvaltoihin. Lopulta he palasivat Stalinin Neuvostoliittoon, ja kaikki muuttui taas...

 Nämä kirjat ovat syntyneet
kiinnostuksesta historiaan ja sarjakuvaan.  Se, että kiinnostukseni historian alalla on suuntautunut juuri vuoden 1918 tapahtumiin, johtunee lapsuudessa kuulluista tarinoista. 1960-luvun Urjalassa oli vielä paljon niitä, jotka omakohtaisesti muistivat "Kapinan"  ajat, ja niistä myös mielellään puhuivat.  Myöhemmin oli melko tärisyttävä kokemus huomata yhteys Väinö Linnan kirjoittamien "Pentinkulman" tapahtumien ja kotikylän kapinatarinoiden välillä.
Kun sitten vuosien mittaan lueskelin dokumenttiteoksia noista ajoista,nousi ihmeen usein esille Verner Lehtimäen nimi. Kuka oikein oli tämä mies, joka merkillisellä tavalla ponnahtaa esiin milloin Tampereen punapäällikkönä, milloin Muurmannin Legioonalaisten parissa, milloin punalentäjänä Venäjän sisällissodassa? Kun sain tietää enemmän,halusin itsekin kirjoittaa hänestä jotain, ja sarjakuvakäsikirjoitus tuntui luontevalta vaihtoehdolta.

Työn alkuvaiheissa tutustuin Kimmo Lehtimäkeen, ja hänen vakuuttava dokumenttiaineistonsa antoi käsikirjoitukselle aika lailla uuden suunnan.
Piirtäjäksi ryhtyi Jukka Koivusaari."Punainen ratsumies" ilmestyi vuoden 2007 alussa, "Vierailla siivillä"  maaliskuussa 2008. Helmikuussa 2009 otin loppuunmyydystä Punaisesta ratsumiehestä toisen painoksen. Molempia kirjoja voi tilata osoitteesta:
ilkka.markkula@gmail.com

Yhden kirjan hinta on 8 e sisältäen postikulut kotimaassa, molempien osien yhteishinta 15 e.

www-sivujen teksti: Ilkka Markkula
piirrokset: Jukka Koivusaari