Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Verner Lehtimäki syntyi Vahdossa Turun lähellä 1890. Hän työskenteli nuorena useita vuosia Yhdysvalloissa eri ammateissa. Tällöin hän oppi hyvän englanninkielen ja ratsastustaidon, mutta myös käsittelemään autoa ja muita koneita. Myöhemmin hän oli Vauxhallin autotehtaan palveluksessa Pietarissa, palaten Suomeen vasta lokakuun vallankumouksen jälkeen. Sosialistisen maailmankatsomuksen omaksunut Verner tempautui mukaan Suomen sisällissotaan.

Aluksi hän johti ”Turun ratsujen” nimellä tunnettua ratsukomppaniaa, mutta yleni nopeasti vaativampiin tehtäviin. Kovimmat taistelunsa hän kävi Vilppulan Väärinmajalla, Lylyssä ja Tampereella. Lopulta hän päätyi koko Tampereen punaisten ylipäälliköksi, kun taistelu itse kaupungista oli alkamassa. Puolustuksen murruttua vei uskalias läpimurto Vernerin ja muutaman sata punakaartilaista valkoisten saartorenkaan läpi. Verner osallistui vielä sodan viimeisiin taisteluihin Karjalassa, kunnes punaisten lopullisen tappion jälkeen pakeni Venäjälle.

Venäjällä Verner Lehtimäki liittyi punaisten agenttina brittien perustamaan Muurmannin Legioonaan ja hänet valittiin jopa sen päälliköksi. Saatuaan punalaivastossa lentäjän koulutuksen hän osallistui Venäjän sisällissotaan. Sodan jälkeen hän muutti vuosiksi Yhdysvaltoihin toimien lennonopettajana ja lentokoneiden kehittäjänä. Toimenkuvaan kuului kuitenkin myös lentokonekauppoja ja luultavasti vakoiluakin. 1930-luvun alussa hän palasi Neuvostoliittoon, missä vaiherikas elämä päättyi teloittajan luotiin 1938. Vernerin vaimo oli sveitsiläisssyntyinen laulaja Lilly Leeman. Nuorempi veli Jalmari toimi Vernerin rinnalla useimmissa hänen vaiheissaan.

Vähän enemmän Verneristä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Verner_Lehtim%C3%A4ki